V prvé řadě - na fotkách je zkušební testovací model. Nikoliv model podle nějaké závodní předlohy.
A v následném zpracování podle předlohy model od Scalextric určitě nebude zaostávat oproti modelu od Carrery. Kvalita bude plus minus stejná. K tomu je ovšem nutné dodat, že u Carrery se s kvalitou zpracování výrazně polepšili.
Podstatný rozdíl bude v jízdních vlastnostech. Model od Scalextric, osazený tímto podvozkem, s využitím dílů Slot.it, pojede už z výroby mnohem lépe. Srovnatelně s modely Slot.it, což je jistý etalon dobře zpracovaných i dobře jezdících modelů.
A taky budou mnohem jednodušší všechny následné úpravy.
Shrnu to ještě jinak. Carrera znamená zprovozňovat model k použití, Scalextric (Slot.it) případně jen vylepšovat.
Mimochodem. Sytém na bázi Slot.it využívá více firem. Některé umožňují do vlastního systému implementovat díly od Slot.it. Ale Scalextric je první z "velkých" firem, která se nepustila do vlastního vývoje a systém od Slot.it jen převzala do některých modelů. Samotného by mně zajímalo jestli se časem něčeho podobného dočkáme i u Carrery a ta přímo vylepší jízní vlastnosti svých, jinak pěkných, modelů. A zákazníci nebudou odkázáni na 3D tisk nebo kovové podvozky na bázi Slot.it od jiných výrobců.
Abych ale odpověděl i na otázku.
Pokud bych vybíral model na závodění, budou mně primárně zajímat jízdní vlastnosti, jestli s ním už někdo závodí, možnost a složitost úprav atd.
A pokud mně zajímá model "pro samotný model", můžou nastat dvě situace. Buď ho nikdo jiný nevyrábí a pak je to ber nebo nech být. A pokud je stejný model v nabídce od více výrobců, tak je to vždy kompromis - cena, jízdní vlastnost i to jak je zpracovaný.
Av neposlední řadě je možné si model taky postavit.

A zrovna příkladu Z4 se toto dá dobře ilustrovat. Na závodění od NSR, na běžné ježdění Scalextric (Slot.it) nebo Scaleauto. A Carrera pak v příadě mimořádně atraktivního livery.