Jaguar XJR-14 opět na 3D tiskárně

Moderátor: hydrostar

Odpovědět
Zpráva
Autor
model

Jaguar XJR-14 opět na 3D tiskárně

#1 Příspěvek od model » 17 led 2026, 23:23

Jak jsem se rozjel a také kvůli použití zasklení kabiny z Lega, což mi vytrhlo trn z paty, jsem se díval na Pinterest a hledal něco zajímavého, ale hlavně jednoduchého.
No a padl mi zrak na tohoto Jaguára XJR-14, který má jednoduchý profil a hlavně nádherné křídlo.
Zaoblení karoserie je opět v možnostech programu, ale to nechám maketářům. Model má šířku 62 mm, rozvor 88 mm, takže krásná placka.
U podvozku ještě dodělám deflektory, zjednodušil jsem ho, není tam pohyblivý díl s držákem přední osy a vodítka, protože jsem si pohlídal umístění připojovacích otvorů mezi podvozkem a karoserií, tak by to mělo s rozvorem vyjít na milimetr. Bude osazen SW ložem, takže snad bude i slušně jezdit.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

model

Re: Jaguar XJR-14 opět na 3D tiskárně

#2 Příspěvek od model » 17 led 2026, 23:24

Omlouvám se, mělo tam být zadní křídlo.

HonzaS

#3 Příspěvek od HonzaS » 19 led 2026, 17:11

Nový rok, nová tiskárna, nová energie a nové modely... :D Ať se daří.

model

#4 Příspěvek od model » 21 led 2026, 21:43

A také fantastický výsledek.

model

#5 Příspěvek od model » 22 led 2026, 14:10

Mé konstruktérské vlohy zaspaly, protože jsem si nesladil podvozek s karoserií a dopadlo to klasicky - motorek se tam nevlezl a vzadu překážely držáky pro zámek ložisek a motorku.
Karoserie vytištěna a také druhá varianta podvozku a pevným uložením in-line. První krok byl, že jsem v programu vyčistil zadní kapličku kabiny a udělal otvor před zasklením. Materiál je PLA od Průši, takže docela tvrdý, ale s pomocí ruční brusky a s válečkem smirkového papíru na stopce se mi to podařilo i po estetické stránce vytvarovat hotovou karoserii. Zámek ložisek jsem musel zkrátit, ale ložiska jdou přes zúžení, takto drží a opět jsem tento detail upravil v počítači.
Ale hlavně k tomu tisku. Vím, že je kolem spousta modelářů mají tyto nové generace tiskáren, ale když jsem viděl, co umí při tisku karoserie, tak to opravdu klobouk dolů.
A to nemluvím o tisku zadního křídla, bez podpěr, opět dokonalý povrch. Teď ještě počkám na zasklení a budu shánět fialovou barvu...

model

#6 Příspěvek od model » 22 led 2026, 18:19

Další krok bylo nakreslení disků a jejich tisk. Mám v tiskárně ještě zbytek černého PLA+ a výsledek perfektní.
Je to opravdu žehlička, světlost 1,5 mm je brutální, snad to bude jezdit na plastu bez problémů.
No a potom jsem si nakreslil jednoduchý kokpit s použitím figurky ITES a na konec jsem tam zkušebně osadil zasklení. Je to ze stavebnice Porsche, mám objednáno čiré zasklení, na které budu stříkat rám.
Teď přemýšlím jak řešit ty tmavě fialové šlehy na karoserii. Viděl jsem na internetu i červenou variantu, ale červeným aut mám, tak fialová bude dobrá...

Odpovědět