Mazda 787 z 3D tiskárny

Moderátor: hydrostar

Zpráva
Autor
model

Mazda 787 z 3D tiskárny

#1 Příspěvek od model » 30 pro 2025, 22:03

S Ferrari 512 jsem ukončil vlákno a protože jsem v něm uvažoval s tiskem Mazdy 787, tak jsem otevřel raději nové téma, ať se to neplete.
Mazda 787 v měřítku 1:32, bohužel s mírnou úpravou kabiny, protože můj program neumí křivky a měl jsem ze stavebnice zasklení, tak jsem udělal jakýsi kompromis a z hranatého jsem se pokusil udělat něco, co se bude podobat originálu. Měl jsem výhodu, že jsem spoustu detailů odměřoval z modelu Slot.it, no páral jsem se s tím dost dlouho, ale snad to bude slušné. To hovořím o situaci před tiskem. Karoserii jsem posadil na tiskovou desku na zadní plochu a tiskárna vytvořila organické podpěry. Opět musím smeknout před Bambulabkou, protože to, co vytiskla bylo opravdu úžasné. Nádherný hladký povrch a všechny detaily perfektně prokreslené. Vytiskl jsem si podvozek, toto je první verze, ta druhá bude mít ještě přední část před vodítkem ve tvaru karoserie. Křídlo a disky to byla třešnička na dortu, opět perfektní tisk.
Ten lehce kovový odér je z filamentu PLA, který jsem použil a musím říci, že vypadá velmi dobře. Dojížděl jsem cívku, musím si koupit novou a zkusím se vrátit k PLA od Plastů Mladeč, protože s touto tiskárnou to bude výhra. K barevnému řešení karoserie - ve hře je bílo modrá verze ze 24 hodin Le Mans, nebo pro zjednodušení stříbrná verze jako prototyp. Černou verzi s oranžovým křídlem mám od Hot Wheels.
Pokud by měl někdo zájem i s tím hendikepem tvaru kabiny o získání tiskových souborů, napište, budu rád, když někomu udělám radost.
Ještě k technickým datům - kola přední a zadní průměr 20 mm, na autě jsou pneumatiky ITES přední a zadní slick, osy 2,38 mm, jako ložiska používám duté nýty, mohu podvozek upravit pro klasická kluzná ložiska Carrera.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

model

Re: Mazda 787 z 3D tiskárny

#2 Příspěvek od model » 31 pro 2025, 13:22

Protože mi došel černý filament a chtěl jsem si vytisknout upravený podvozek stůj co stůj, tak jsem našel zbytky a mám podvozek z bílého PLA. Tisk vyšel opět perfektně a když se podíváte na totéž auto od Slot.itu, je to jako výlisek jako z formy. Pochopitelně by to chtělo motorové lože, zkusím co na to Bambulabka...
Ještě malá vychytávka pro upevnění motorku zezadu. Chtělo by to šroubky M 2,5 mm, ale stačí trubička z ušometů a šroubek M2 a parádně to těsní.
Když jsem zmínil Slot.it, našel jsem krásnou bílo zelenou, která je podle informací novinkou v nabídce Slot.itu, takže budu držet krok s konkurencí.

model

#3 Příspěvek od model » 31 pro 2025, 15:54

Trochu mně hryzalo svědomí, že ta karoserie je krásně vytištěná, ale má několik vad na kráse. Z boku vypadá jako Sauber a zadní část kabiny je moc do špičky.
Tak jsem sednul a zkusil to nějak upravit. Snížil jsem osazení kabiny o 2 mm a vytvaroval jsem zadní část, aby lépe odpovídala předloze.
Vytiskl jsem si z bílého filamentu přední disky a vypadají i bez nástřiku senzačně. Další úpravu udělám u zadních disků, kdy paprsky budou jako samostatný díl, budou nastříkány zlatým lakem a vlepí se do středu
disku, který bude stříbrný, aby to bylo víc modelové.

Petr_Klíny

#4 Příspěvek od Petr_Klíny » 31 pro 2025, 22:32

Jako vždy,

moc pěkné a pro malý kroužek na rozvoj dovedností jako dělané.

model

#5 Příspěvek od model » 01 led 2026, 00:05

Zítra ti pošlu soubory, ať to vyzkoušíš

hydrostar
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od hydrostar » 01 led 2026, 10:08

Petr_Klíny píše:
31 pro 2025, 22:32
Jako vždy, moc pěkné a pro malý kroužek na rozvoj dovedností jako dělané.
A co kroužek, jak se mu vede?
Jsem typickým občanem České republiky.
Už od rána si na něco ustavičně stěžuji...

model

#7 Příspěvek od model » 01 led 2026, 15:32

Tak Petr má doma v počítači tiskové soubory a já trochu pokročil v dokončení auta. Vzhledem k tomu, že je to prototyp, tak jsem tomu dal černou barvu s červeným křídlem.
Podle fotografií mělo auto stejné disky, tak jsem upravil přední disk a protože používám zbytky, našel jsem šedý a tiskl všechny disky znovu, abych je nemusel stříkat. Hlavně musím co nejdříve
sehnat obtisky, protože bez nich to je takový pohřebák.

model

#8 Příspěvek od model » 02 led 2026, 12:54

Poslal jsem fotky i Rolandovi do Popradu a tem se ptal, jestli by tam nešlo dát motorové lože. Pochopitelně šlo, díky Honzovi mám doma několik SW převodů a chvíle u počítače a
mám hotovo.

model

#9 Příspěvek od model » 07 led 2026, 16:14

Udělal jsem společné foto po tom, co jsme úspěšně u grafika připravili obtisky. U Mazdy jsem zvolil druhou variantu prototypu, protože ta černá byla fakt černá a auto nebylo skoro vidět.
Druhou zelenobílou Mazdu musím dodělat, protože světe div se, grafik má vše nachystané na tisk obtisků. Chce jen podle zelené barvy na karoserii namíchat v programu stejný odstín.

tom59herder
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od tom59herder » 08 led 2026, 19:29

Vypadá to dobře.

Odpovědět