Podvozek jen tak pro radost

Moderátor: hydrostar

Odpovědět
Zpráva
Autor
model

Podvozek jen tak pro radost

#1 Příspěvek od model » 17 srp 2026, 13:41

Zdravím všechny uživatele Fóra, vidím, že poslední příspěvek je skoro dva měsíce starý, tak jsem se rozhodl, že něco nabídnu ze své poslední tvorby.
Opět poznámka, žádný závodní speciál, ale jednoduché šasí, hlavně kvůli krásným diskům od Milana.
Před časem jsem pro Milana Šůlu něco řešil a jako odměnu jsem od něj dostal balíček plný disků, pneumatik a i pár vodítek. Hotový poklad, hlavně u mne...
První krok k této stavbě byl nakreslení kluzných ložisek s oboustranným osazením pro osu 3 mm a 2,38 mm. Bambulabka to zvládla perfektně a materiál PET-G
snad vydrží. Hlavně mám ložiska na obou osách, jako u Carrery. No a potom Milanovy disky s výpletem pro osu 3 mm a k tomu podvozek s in-line uložením, ale s malou vychytávkou - bočnice se šroubují každá třemi šroubky ke středovému
rámu a umožní je tvarovat podle karoserie. U prvního podvozku byl pevný rozvor 80 mm a u druhého jsem jednoduchou úpravou vytiskl samostatný držák zadní osy s držákem vodítka.
Teď je možno nastavit rozvor od 70 mm do 80 mm. Motorek je upevněn třmenem a leží na vytvarovaném dně, takže se nemůže protáčet.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

HonzaS

Re: Podvozek jen tak pro radost

#2 Příspěvek od HonzaS » 19 srp 2026, 07:20

Po prázdninách zase do školy... :D , v tvém případě k tiskárně. Na tisku je hodně vidět rozdíl mezí tiskárnami, Bambu je opravdu někde jinde.
Mám ale dojem, že popis šasi je chybný - správně by nejspíš mělo být, že je samostatný posuvný držák přední osy, ne zadní. Nebo jsem to špatně pochopil...
U inline motoru bych se vykašlal na uchycení motoru třmenem a přešel bych k jednodušší aretaci jako u slot.it apod., tj. přišroubování čela motoru ke kolmé kulise.

model

#3 Příspěvek od model » 19 srp 2026, 08:39

Honzo máš pravdu, je to moje chyba - má být posun přední osy a vodítka.
Uchycení motorku dvěma šroubky do čela je možné, pokud máš takový motorek. Pokud tam ty otvory se závitem nejsou, je třmen řešení, protože zacvaknout motorek přes zúžení
může být při použití PLA problém s odlomením.

HonzaS

#4 Příspěvek od HonzaS » 19 srp 2026, 10:00

Njn, já holt vycházím z toho, že prakticky všechny motory pro SRC ty díry v čele mají. Kdysi s tím třmenem přišlo Scaleauto u své první Toyoty (nejspíš aby se odlišilo od Slot.it, protože jinak držák motoru byl stejný), ale rychle od toho ustoupilo, protože ta fixace nebyla ideální. U tvých šasí i spřihlédnutím k tomu, že je většinou vybavuješ základními motory bez velkého výkonu, by nemuselo být ani nutné dělat oboustrannou fixaci motoru zacvakáváním a stačilo by jen udělat trochu masivnější přepážku pro uchycení šroubů. PLA by to v pohodě při téhle velikosti (a zavětrování) vydrželo. Jinak jako vždy moc pěkné a jednoduché. :D

model

#5 Příspěvek od model » 22 srp 2026, 16:53

Začalo to tím, že jsem dostal k svátku od svého zetě filament PET-G, modrá, transparentní. Když jsem cívku rozbalil, tak jsem si připadal, jako kolotočář, u nás se jim říkalo šamani.
Tak jsem si zkusil vytisknout něco k těm podvozkům, oko padlo na karoserii Fordu GT 40.
Přiznávám, že jsem si ho trochu rozměrově upravil šířku na 62 mm. U podvozku s posuvnou přední osou byl problém, protože rozvor se také zvětšil, tak jsem si nakreslil prodlouženou verzi,
nasadil Milanovy bílé disky a vypadá to nádherně. Karoserie je po odstranění podpěr, zkusím opatrně začistit a snad tu šílenou barvu přestříknu.

model

#6 Příspěvek od model » 23 srp 2026, 14:37

Upravil jsem si v počítači bočnice a vytiskl, k tomu dva úhelníčky, které jsem vlepil do karoserie. Sekundové lepidlo pevně drží, z toho mám radost.
Jemným smirkem jsem opatrně přebrousil karoserii a zkusím nástřik primerem. Před tím zkusím vyrýt do karoserie hrany dveří na střeše.
Karoserie je asi zmenšené Kyosho Mini Z, jsou tam uvnitř původní držáky RC podvozku.
Jak jsem byl překvapen tou barvou, tak v kombinaci s bílými částmi podvozku to nevypadá špatně.

HonzaS

#7 Příspěvek od HonzaS » 25 srp 2026, 06:45

Ta barva je fakt úlet, občas si říkám, proč se vlastně vyrábí tak široká škála všemožných barev a efektů, když nakonec většina končí jako neprodejná ve slevě. Někde jsem četl, že cca 90% všeho tisku je tvořeno nějakými figurkami a podobnými hloupostmi, takže snad jedině proto. Přece mít svítivě modrého pokémona, to chceš... :D
Darovanému koni na zuby nekoukej a šedý primer to po 2 nástřicích v pohodě překryje.

Odpovědět